„Az ember életkorát gerincoszlopa mozgékonysága révén lehet meghatározni.”

Yogi Bhajan

A gerincoszlop nem csupán szervezetünknek az a része, amelyből idegek és véredények lépnek ki, és futnak a megfelelő szervekhez és testrészekhez. Testünk központi tengelyeként, a csigolyák és rugalmas porckorongok révén mozgásunkban is fontos szerepet játszik. Ha nem foglalkozunk vele, a gerincoszlop mellett futó izmok veszik át az irányítást, ami korlátozni fogja testünk és mozdulataink ruganyosságát.

A legrégebbi fennmaradt, jógapózokat bemutató ábrák 5000 évesek, és már a hinduizmus szent iratai is említik a jógát, igaz, ott a meditáció jelentőségét emelték ki, aminek lényege, hogy az ember érzékei kikapcsolása révén, lelke visszataláljon Istenhez. A jóga a szanszkrit yug gyökérszóból ered, melynek jelentése kapcsolódás, kapcsolódás Istenhez.
A legújabb korban több jógastílus született, amelyek közül mindegyik más-más aspektusra helyezi a hangsúlyt – az egyik inkább a testet, míg a másik inkább a spiritualitást helyezi középpontba. Az összes modern jógastílus a hatha jógában gyökerezik.

A cikk forrása: http://tgy-magazin.hu/szepseg/a-joga-nem-csak-a-testre-hat