Belső-Ázsia több népe ismerte és alkalmazta az ájurvéda módszereit évezredeken keresztül. Az ájurvéda, az ősi védikus tudományág az egészségmegőrzéssel foglalkozik.

Az ájurvédikus testtípus szerinti jógaórán az adott dósához tartozó szervekre hatunk. Vátánál (szél) az idegrendszerre, a vastagbélre, a medence területére. Pittánál (tűz) a gyomor, a vékonybél, a lép, és a máj területére. Kaphánál (víz) pedig a mellkasi szervekre és a nyirokkeringésre.

Az ájurvéda szanszkrit kifejezés, az ájur életet, a véda pedig tudományt jelent.

 

Az ájurvéda szerint a világ, az élő környezet 5 elemből épül fel:

az éter elem – mely hallható

a levegő elem – ami hallható és érezhető

a tűz elem – ami hallható, érezhető és látható

a víz elem – ami hallható, érezhető, látható és ízlelhető

a föld elem – ami hallható, érezhető, látható, ízlelhető, és szagolható

 

Az ájurvéda szerint ez az 5 elem 3 elemi energiaként összpontosul

A pitta – a tűz, amit a tűz és a víz elem alkot

A váta – a szél, amit a szél és az éter elem alkot

A kapha – a víz, amit a víz és a föld elem alkot

Mindhárom energia megtalálható minden élőlényben. Amikor a születéskor egyensúlyban lévő energiák a környezeti hatásokra eltolódnak, akkor jelentkeznek testi tünetek, betegségek az ájurvéda szerint. A kibillentést a környezet, az évszakváltás, a táplálkozás, a napi szokások okozzák. Az egyensúly felbomlását, az ártó-szél, az ártó-tűz, vagy az ártó-víz túlsúlya okozza.

„ A hippokratészi humorál-patologia és a védikus élettan energia-tana közös abban, hogy az élő szervezeteket felépítő érőket nem önmagukban is valóságos anyagoknak tekinti, hanem „energiáknak”, melyeket csak egymáshoz való viszonyukban lehet értelmezni. A hideg és meleg, a nedves és a száraz, a tűz és a víz, vagy a tűz-víz-levegő hármassága csak egymáshoz viszonyítva élő fogalmak. A viszony minősége határozza meg, hogy milyen állapot jön belőlük létre.

Hippokratész azt mondja, hogy az ember akkor egészséges, ha szervezetében a nedvek ( a levegő, a tűz, a víz, és föld) helyesen keverednek, azaz egymást mennyiségben és hatásban kiegyensúlyozzák, egymással harmóniában állnak. Ha ez felborul és valamelyik nedv, vagy erő túlsúlyba kerül, az a test megbetegedését okozza.

A védikus élettan is hasonló elvekre épül.”

Idézet: Mireisz László: Jógama

 

Váta, szél elem

A váta energia a tavasz és az ősz évszakot uralja. Az ártó-szél energia túlsúlya megfázásra, náthára hajlamosít, a testben ízületi gyulladást, fejfájást okozhat, gyakoribb ebben az időszakban az érzelmi instabilitás. A váta a belekben, a csontokban és ízületekben halmozódik fel, a váta főleg a vékony testalkatú emberekben okoz tüneteket, illetve idős korban halmozódik fel a váta energia.

 

Szelet csökkentő ételek:

Minden olyan élelmiszer, ami a tüzet és a vizet fokozza a szervezetben jótékonyan hat a szél csökkentésére. Fontos a rendszeres folyadékpótlás.

A csípős, az édes, a keserű, a pikáns fűszerek, ételek fogyasztása javasolt. A rendszeres főtt étkezés, a jó minőségű olajok, lekvárok fogyasztása szintén javallott.

(A tavasszal kertben növő zöldek is segíthetik ilyenkor az ártó-szél csökkenését; csalán, pitypang, hagyma)

A szelet erősíthetik a száraz, sós ételek.

 

Szelet csökkentő jógagyakorlatok:

A napüdvözlet, a fejenállás, a csavarások, az előrehajlások és a dinamikus jógagyakorlatok egyrészt fokozzák a testben a tüzet, és csökkentik a szelet, segítik az méreganyagok távozását.

A váta típusú embereknél a rendszerességen van a hangsúly, mind jógagyakorlásban, mind étkezésben.

Ha alkatunkra nem lenne jellemző a váta túlsúlya, évszakváltáskor a helyes étkezésre figyelve és  megfelelő jógagyakorlatok végezve az immunrendszert erősíthetjük, az évszakra jellemző megfázásokkal szemben a szervezet ellenállóbbá válhat.

Pitta, tűz elem

A pitta energia a nyár évszakot uralja. A pitta tulajdonságai a forró, éles, könnyű, nedves, enyhén olajos, folyékony és savanykás. A testen belül elsődleges területei a gyomor, máj, vékonybél, nyombél, de jellemző területei még a szemek, a bőr, a verejtékmirigyek, az agy és a szív. Így a pitta dósa túlsúlya esetén ezek a testrészeknél, szerveknél jelentkeznek problémák akár túlműködés, akár gyulladás formájában.

 

Tüzet csökkentő ételek:

Túlzott pitta dósának érdemes fogyasztani: salátákat, nyers ételt, mentát, citromfüvet, hideg ételeket. Kerülendő a hús, a csípős fűszerek, zsíros és olajos ételek, az alkohol.

 

Tüzet csökkentő jógagyakorlatok:

Erőteljesebb gyakorlatokat lehet végezni, de ügyelnie kell arra, hogy a hűtő testtartások is megjelenjenek a gyakorlásban. Emellett hasznos, ha a testet megterhelő ászanák után a keletkező feszültséget ülő testhelyzetben lazítással vagy hosszú kilégzéssel járó, pihentető légzéssel oldja ki.

Azok a testtartások hatnak kedvezően a pittára, melyek erőteljesen megdolgoztatják a belső szerveket. Ilyenek például az íjállás, kobrapóz, csónakpóz és a halpóz, és az ülő csavaró ászanák,  mivel ezek az ászanák a máj tisztítását, méregtelenítését idézik elő.

A hűtő hatású légzőgyakorlatok pl. a  sítali légzés alkalmas a pitta dósa kiegyensúlyozására. A nagyon meleg környezetben való jógázás nem előnyös a pitta túlsúllyal rendelkezőnek. 

Kapha, víz elem

A kapha energia a tél évszakot uralja. A kapha testtípus alkati felépítésére a zömök testalkat jellemző.  Testes alkatuk mellé rövid csontok párosulnak; felépítésükből kifolyólag rendszerint nem hajlékonyak. 

Ennél a típusnál az elhízás főleg a gyomor és a comb területén jelentkezik. A túlsúlyból testük súlypontja nyugalmi álló helyzetben is eltolódott. A kapha dósa nyálkát termel, mely a testben lefelé mozogva az ízületek körül zsírt halmoz fel, továbbá a mirigyek megduzzadásával cisztákra is hajlamosít.A túlsúly, a gyenge keringés jellemző és a légzőszervi megbetegedés jellemző a kapha túltengésnél.

 

Vizet csökkentő ételek:

A gyömbér,a  fahéj, a keserű és csípős ízek, a csalán. Jótékonyan hat a böjt, a kevés étkezés.

Csökkenteni érdemes: a cukor, az édesség, a  tejtermék,  a fehér liszt bevitelét.

 

Vizet csökkentő jógagyakorlatok:

A legideálisabb gyakorlás az, amely során nagy mértékben tudnak izzadni, hőt termelni a kapha típusú gyakorlók. Ahhoz, hogy a meditáció számukra eredményes tudjon lenni, melegítő hatású pránájáma gyakorlatokat kell végezniük. A napüdvözlet tökéletesen hat a kaphára, az álló testtartások közül pedig a harcos pózok és változatai ajánlottak, mert ezekben nem csak mozgás van jelen, hanem nyújtózás is. A kapha típusnak olyan ászanákat kell gyakorolnia, melyek intenzíven hatnak a mellkas területére, mivel itt tud a kapha felszaporodni. A mellkas nyitására tökéletesen alkalmasak a hátrahajlító ászanák, melyek segítik csökkenteni a kaphát. A lassú anyagcsere lassú emésztési folyamatot jelent, ezért törekedniük kell arra, hogy a belső hő emelkedjen, kiváltképp a köldök területén. Erre alkalmas az íjtartás. A tüdő megnyitására a felszaporodott nyálka miatt van szükség.

Alkati teszt

https://krisna.hu/teszt/dosa/

Ajánlott videók a témában:

forrás: https://jogapont.hu/?s=%C3%A1jurv%C3%A9da