A célzott jógagyakorlatok hatással vannak a belső elválasztású szervekre, azáltal harmonizálják, javítják a szervek működését. A gyakorlatok során a szervekre nyomást helyezünk, nyújtjuk és összenyomjuk felváltva, azáltal javul a működésük.

 

 

A belső elválasztású mirigyekre gyakorolt jógagyakorlatok,

  • segíthetnek pajzsmirigy alul,- vagy túlműködés esetén,
  • segíthetnek a cukorbetegség kezelésében,
  • fokozhatják a termékenységet, segítenek a ciklus szabályozásában, és a menopauza tüneteit csökkentik
  • csökkentik a stresszt, a szorongást,
  • megszüntethetik a burnout szindrómát
  • segítenek az autoimmun betegség leküzdésében, javítják a hormonrendszer működését

 

Belső elválasztású mirigyeink

 

 

Agyalapi mirigy (hipofízis)

Olyan hormonokat választ ki, amelyek aktiválják és ellenőrzik az összes többi belső elválasztású mirigyünk működését. Az agyalapi mirigy rendellenes működése következtében zavar áll be a pajzsmirigy működésében is, továbbá befolyásolja a hasnyálmirigy, a mellékvese, a máj és a vese működését is.

+ tipp: Azok az ászanák, ahol a fej lejjebb kerül mint a szív, stimulálja az agyalapi mirigyet. (pl. lefelé néző kutyatartás, fejenállás)

 

 

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy a gégefő két oldalán helyezkedik el, és a jódtartalmú tiroxin hormon termeléséért felel. A tiroxin szabályozza a szervezet anyagcsere-folyamatait, meghatározza, mekkora energiára van szükség ahhoz, hogy a test hőmérséklete megfelelő legyen. Köze van a szívműködéshez és a keringéshez is. Azok az ászanák, amelyek nyújták a nyakat, a pajzsmirigy túlműködését szabályozza (haltartás), azok melyek összeszorítják azt, az alul működés kezelésében segítenek (eke és gyertyatartás). A gyakorlatok váltakozásával a pajzsmirigy egészséges működését érhetjük el.

+tipp: Napközben figyeljünk fejtartásra, a tarkó ne legyen merev, feszült, finoman húzzuk az állat a szegycsonthoz.

 

 

Mellék pajzsmirigy

A pajzsmirigy mögött helyezkedik el. Az általa termelt hormonok a vérbe kerülve szabályozzák a kalcium- és a foszforháztartást.

Gyengébb működése esetén ingerlékenységet, labilis idegállapotot vált ki, mindez kihat a szívműködésére is.

 

 

Csecsemőmirigy

Gyermekkorban a mirigy aktívabb, és ahogy öregszünk, mérete és működése egyaránt csökken. Krónikus betegségek és nagy fizikai stressz hatására a csecsemőmirigy zsugorodni kezd.

Ha gyengül a csecsemőmirigy működése, akkor megnő a fáradságérzet.

+tipp: Tudatos masszírozása segíti az immunrendszer működését.

 

 

Mellékvese

A mellékvese a vese mögött található, és többféle hormon, köztük az adrenalin kibocsátásáért felel. Ha haragot vagy félelmet érzünk, azonnal további adrenalin kerül a vérünkbe, és készen állunk a cselekvésre vagy a menekülésre. A stressz kimeríti a mellékvesét, ilyenkor burnout szindróma léphet fel, rendszeres jógagyakorlással megelőzhetjük és kezelhetjük a stressz életünkben.

+tipp:  Az íjtartás, az egylábas királygalambpóz javítja a mellékvese működését.

 

 

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy a gyomor alatt található, és többek között az inzulin hormon kibocsátásáért felel. Inzulinra van szükség ahhoz, hogy hibátlanul működjön a szervezet cukorháztartása.

+tipp: Gerinccsavarás ülésből (matszjéndrászana) segíti a hasnyármirigy egészséges működését.

 

 

Ivarmirigyek

Ha az ivarmirigyek nem termelnek elegendő hormont, akkor általában gyengébben működik a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese és a hólyag is.

+tipp: Füzérpóz (málászana) segít a ciklusproblémákat, javítja a hólyag egészségét.

A belső elválasztású szerveink nagy része  az agyalapi mirigy szabályozása alatt állnak, így minden olyan ászana, amely fokozza az agyalapi mirigy működését, a többi belső elválasztású mirigyre is hatással van. Nem az agyalapi mirigy által irányított belső elválasztású szervek: mellékpajzsmirigy, tobozmirigy, hasnyálmirigy.