Izomláz esetében az izmokat pihentetni kell. Az enyhe nyújtás, valamint a melegítés (pl. szauna, meleg pakolások) és meleg fürdőzés gyorsíthatja a gyógyulást. A keringést javító fürdőadalékok, az árnikakenőcs enyhítik a gyulladást. A magnézium (naponta 300 mg) javítja az izmok működését és ellazulását is.

Az izomláz általában elkerülhető az edzés előtti bemelegítéssel, bőséges folyadékbevitellel, a gyors, fékező mozdulatok (pl. ugrálás, meredek lejtőn lefelé járás) kerülésével, de az is fontos, hogy a terhelést csak fokozatosan növeljük. Gondoskodni kell elegendő ásványi anyag – főleg kálium és magnézium – beviteléről is gyümölcs, zöldség és ásványvíz formájában.

Tipp:

Izomláz, izomfájdalmak, izomgörcsök esetén heti 1-2 alkalommal Epsom-sós fürdőt alkalmazzunk.

https://www.bulkshop.hu/epsom-so-keseruso-magnezium-szulfat-1kg?gclid=EAIaIQobChMIw-jjlu_X7wIVjQWiAx2_wwxBEAAYASAAEgL8GfD_BwE

Izomgörcsök esetén, izomláz megelőzésére az alábbi illóolajas olaj is kiválóan alkalmazható:

https://panarom.hu/utitars-voros-esszencia-2-utitars-szett

https://panarom.hu/utitars-narancs-esszencia-utitars-szett

Egészséges testmozgás és a fájdalom „elfelejtése”

A rendszeres lazítás (jóga, csi-kung, taj-csi), amely a testet és a lelket egyaránt ellazítja, az izomfeszülés enyhítésében kiválóan bevált. Ilyenkor a nyújtás és ellazulás az egyensúlyérzet, a motorika és a koncentráció erősítésével harmonikusan kombinálódik.

Akut esetekben jó hatásfokú az árnikakenőcs valamint – érzéstől függően – a hűtő, illetve meleg borogatások, pakolások. A pszichológiai támogatással kiegészített gyakorlatokkal agyunkkal „elfeledtethetjük” a fájdalommemóriában elraktározott fájdalomemlékeket. 

A legegyszerűbb önszuggesztiós technikák is eredményesek: például a fájdalommentes érzések tudatos megélése fájdalmat nem okozó mozgás segítségével, vagy érintések és tudatos légzés kombinálásával. Ez a kellemes élményeket nyújtó óvatos mozgásra, például a táncra és a társas kerékpáros túrákra is vonatkozik.

A krónikus izomfájdalmak legfontosabb okai

Túlterhelés vagy helytelen mozgás: például monoton mozgás, mozgáshiány, helytelen vagy túl sok ülés, állás vagy fekvés, egyoldalú sport.

Pszichés terhelés: stressz, félelem, veszteség, depresszió.

Autoimmun-betegségek: polymyalgia rheumatica, myositis (gyulladásos izomreuma), Bechterew-kór („csigolyagyulladás”), szarkoidózis, krónikus sokízületi gyulladás (reuma), lupus erythematodes.

Idegsérülések, idegrendszeri betegségek: porckorongsérv, Parkinson-kór, szklerózis multiplex, amiotróf laterális szklerózis (ALS), gyermekbénulás (polio).

Gyógyszerek: vizelethajtók, izomlazítók, kortizon, koleszterincsökkentők (sztatinok).

Örökletes betegségek: Duchenne- és Becker-féle izomsorvadás (egyre súlyosabbá váló izomsorvadás, amire nincs oki terápia).

Hormonrendszeri zavarok: magas kortizolszint, pajzsmirigy-alulműködés.

Anyagcserezavarok: veseelégtelenség, cukorbetegség.

Fertőzések: borreliózis, coxsackie-vírusfertőzés, trichinózis (a hús rendszeres, hivatalos állatorvosi vizsgálata miatt nagyon ritka); sok lázas betegség ártalmatlan, múló izomfájdalommal jár.

Alkohol: nagyobb mennyiségben izomfájdalmakat, görcsöket idézhet elő. Aki tartósan sok alkoholt iszik, számíthat izomtömegének csökkenésével, ez fájdalommal járhat.

forrás: http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/ha-izmaink-elsavasodnak