Szívmeridián

A meridián iránya: 

A hónalj közepén kezdődik, végighalad a kar belső oldalán, és a kisujj körmének belső oldalán végződik.

A meridián feladata: 

A szívmeridián ellenőrzi a vért és az ereket, valamint a verejtékezést, az alvást. Pszichikai síkon felelős a tudatosságért, a gyorsaságért, a gondolatok tisztaságáért, valamint az emocionális egyensúlyért. A szívmeridián irányítja az öt érzéket, de minden életfunkció forrása is egyben. És mint maga a szív is, a szeretetet, az együttérzést, az örömet testesíti meg, nagy hatást gyakorolva ezzel az ember pszichéjére. A hozzá tartozó érzékszerv a nyelv és a belső fül, illetve a befelé figyelő hallás.

Kiegészítő meridiánja: vékonybél-meridián

szívmeridián

Túlműködési tünetei: 

Hisztéria, hisztérikus nevetés, dadogás, állandó fáradtság, szívidegesség, görcsök. Fájdalom a napfonatcsakrában és a mellben szívmagasságban, sárga szemfehérje, sárga vizelet, szomjúság, száraz torok.

Alulműködési tünetei:

 Túlzott érzékenység, könnyen csalódik, rossz emlékezet, stressz, neurózis, éjszakai izzadás, rémálmok, szívdobogás, szívpanaszok, nedves és forró kezek, kis étvágy.

Vékonybél-meridián

A meridián iránya: A vékonybél-meridián a kisujjköröm külső oldalán kezdődik, végighalad a kar külső oldalán a vállig. A vállnál V alakban halad a lapockán, majd a nyak oldalán tovább az arcon keresztül, és kis kitérőt mutatva a fül előtt fejeződik be.

A meridián feladata: A vékonybél-meridián feldolgozza a bevitt táplálékot, szétválasztja és ezáltal energiává alakítja azt. Ezenkívül a nyálkahártyákra hat. A pszichikai tulajdonságok közül az elemzést, a megbízhatóságot hordozza. Az idegesség, a sok düh, a félelem negatívan hat erre a meridiánra.

Kiegészítő meridiánja: szívmeridián.

vékonybél-meridián

Túlműködési tünetei:  Kitartás, hajlam a túlórázásra és a túl sok evésre, nyugtalanság, határozottság, nyomásérzet a szemben, kevés nyál, vállfájás, altesti panaszok.

Alulműködési tünetei: Túlzott érzékenység, túl sokat gondolkodik és kontrollálja saját érzelmeit. Rugalmasság, a szemek gyors fáradékonysága, nagyothallás, migrén, vakbélgyulladás, derékzsába, isiász, rendszertelen menstruációs ciklus, petefészek- problémák, rossz székletürítés.

Hólyagmeridián 

A meridián iránya:  A hólyagmeridián a belső szemzugban kezdődik, először felfelé halad a homlokon át, a fejtetőn, majd lefelé, a tarkón keresztül a nyakszirtig. Itt két pályára oszlik, melyek párhuzamosan haladnak a háton farig, majd tovább a comb hátsó oldalán. A térdhajlatban a két pálya egyesül, így a meridián a lábszár hátsó oldalán haladva megkerüli a külső bokát, majd a láb kisujja körömágyának külső oldalán végződik.

A meridián feladata: Az összes meridián közül ennek van a legnagyobb hatásköre, mivel ezen fekszik a legtöbb pont, valamint a többi meridián harmonizáló pontja. A hólyagmeridián a vizelet gyűjtéséért és kiválasztásáért, a szaporítószervekért felelős. Pszichikai szinten tárolja az aktív energiát, kapcsolatot létesít a központi és a vegetatív idegrendszer között.

Kiegészítő meridián: vesemeridián

hólyagmeridián

Túlműködési tünetei:  Túlzott érzékenység, nyugtalanság, idegesség, könnyen indulatba jön, semmiségek miatt aggódik. Nyomásérzet a szem mögött, eldugult orr, fejfájás, nyakcsigolya- fájdalom, hólyaggyulladás, prosztatagyulladás, aranyér, láz, lábfájás.

Alulműködési tünetei:  Túlzott érzékenység, ijedős, feszült félelem, főleg éjszaka, félelem a hidegtől, hajlam a görbe tartásra, migrén, éjszakai izzadás, méhpanaszok, feszítés az alhasban, aranyér, hólyaggyulladás.

Vesemeridián

A meridián iránya: A talpon kezdődik, majd a láb belső oldalán halad felfelé, aztán a hason folytatódik, a középvonal mellett halad a szegycsont két szélén fel, majd közvetlenül a kulcscsont alatt végződik.

A meridián feladata:  A vesemeridián az energia-háztartás szabályozásáért, a test méregtelenítő folyamataiért felelős. A család és a munkahelyi stressz okozta állandó megterhelés gyengíti a meridiánt, különösen az úgynevezett elsőrendű energiát, melyet továbbörökítünk és amely energiánk bázisát képezi. A vesemeridián a téli hónapokban különösen érzékeny, ilyenkor erősíteni kell. A vesemeridián által befolyásolt pszichikai tulajdonságok mindenekelőtt az akaraterő, a félelem, a féltékenység, a bizonytalanság, elégedetlenség, kritika, csalódottság is. A párkapcsolatban fellépő nehézségek is közvetlen hatást gyakorolnak erre a páros szervre, a vesére és ezáltal a vesemeridiánra is.

Kiegészítő meridiánja: hólyagmeridián.

vesemeridián

Túlműködési tünetei: Idegesség, érzékenység, türelmetlenség, nyugtalanság, kevés határozottság. Állandó panaszkodás, siránkozás. Hajlam az orrvérzésre és az ájulásra. Torokgyulladás, szájszag, túlórázás miatti kimerültség, szürke arcszín, hányás, pirosas vizelet.

Alulműködési tünetei: Állandó fáradtság, rosszul alvás, döntésképtelenség, félelem, homályos látás, szívdobogás, légszomj, igény a sok pihenésre. Szédülés, elfeketedik a szem előtt a világ. Szürke, száraz, feszesség nélküli bőr. Az altest rossz vérkeringése, zavarok a szexuális életben, repedezett körmök, hajlamok balesetekre. A veseproblémák és a gyenge vesemeridián gyakran partnerkapcsolati problémákkal hozható összefüggésbe. A legbiztosabb út, hogy boldogok legyünk egy kapcsolatban, az, ha saját magunkat is boldoggá teszszük, és nem csak a másiktól várjuk, hogy ezt megtegye. Mivel találkozásunk célja az, hogy tanítsunk és tanuljunk egymástól, ahhoz, hogy nagyobb egyensúly és harmónia alakulhasson ki a párkapcsolatunkban, újra és újra fel kell fedeznünk egymásban a pozitív dolgokat. Engednünk kell magunknak és partnerünknek is az egyéni kibontakozás lehetőségét. Arra kell használnunk az energiánkat, hogy képességeinket fejlesszük. Kényeztessük magunkat és szeretteinket.

Szívburokmeridián

A meridián iránya: A szívburok-meridián a mellbimbók magasságában kezdődik, a váll elülső oldalán halad felfelé a hónaljig, majd a kar hajlító oldalán lefelé a csukló középvonalán keresztül, a középső ujj csúcsán végződik.

A meridián feladata: Míg a szívmeridiánhoz több szellemi funkciót rendelhetünk, a szívburok- meridián a szívet, a vérkeringést és a vérellátást segíti. Felelős ezenkívül az emésztésért, valamint a pszichikai és pszichoszomatikus megbetegedésekért. Összességében pszichikailag a lelki stabilitásért, az életerőért és az életkedvért. Megmutatkozik az arcunkon állapota, különösen, ha nevetünk. A szív- és a szívburok-meridián létesít kapcsolatot a szívcsakrával.

Kiegészítő meridiánja: hármas melegítő meridián.

szívburok-meridián

Túlműködési tünetei: túlérzékeny reakciók, idétlen nevetés, zavaros beszéd, túl erősen koncentrál a munkájára, hajlam görcsökre, szívdobogás, szívpanaszok, alacsony vérnyomás, rossz vérkeringés, légszomj, szorító érzés a mellkasban, mandulagyulladás, nyelési nehézségek, gyomorfájás, fájó bordák.

Hármas melegítő

A meridián iránya: A gyűrűsujj körömágyának külső oldalán kezdődik, a kar külső feszítő oldalán felfelé halad, majd a váll és a nyak hátsó oldalán emelkedve körbefutja a fület, és a szem külső szélénél végződik.

A meridián feladata: Nevének megfelelően a hármas melegítő meridián háromszorosan melegít, azaz a törzs felső, középső és alsó részének hőháztartására van hatással. Ezenkívül védi az első négy csakrát, erősíti a nyirokrendszert, és keringésbe hozza az egész test energiáját. Mivel erősen befolyásolja pszichikailag lelkiállapotunkat, nagy jelentőséget tulajdonítunk neki. Hiszen épp az érzéseink határozzák meg, hogy jól vagy rosszul érezzük magunkat.

Kiegészítő meridiánja: szívburok.

hármas melegítő meridián

Túlműködési tünetei: túlzott érzékenység, különösen a hőmérséklet- ingadozásokra, fogínyvérzés, fogágygyulladás, bőrkiütés, gyulladások a méhben.

Alulműködési tünetei: védekező erő hiánya, allergiára és megfázásra való hajlam, kényszerképzet, fejfájás, szédülés, süketség, fülzúgás, izzadás, fáradt szemek.

Epehólyag-meridián

A meridián iránya: Az epehólyag-meridián a külső szemzugnál kezdődik, továbbhalad a fülig, és megkerüli azt a tarkóig. Innen megy a homlokig, és a középvonallal párhuzamosan fut vissza a nyakszirtig, aztán a vállon keresztül előrejön, és a törzs oldalán cikcakk vonalban a csípőízületig, onnan a comb külső oldalán halad tovább a negyedik lábujj körömágyának külső oldalához.

A meridián feladata: Mivel az epehólyag szoros kapcsolatban áll a májjal és a májmeridiánnal, alapvetően befolyásolja az anyagcsere- folyamatokat. A testnedveket – mint például az inzulint, az epét, a nyálat és a gyomorsavat – egyensúlyban tartja. Ennélfogva a cukorbetegek számára nagy jelentőségű. A pszichikai tulajdonságok közül az epehólyag-meridiánhoz a döntőképességet és a lélekjelenlétet rendeljük.

Kiegészítő meridiánja: májmeridián.

epehólyag meridián

Túlműködési tünetei: ingerlékenység, túl sok felelősséget vállal, megerőltetni magát, alaptalanul siet. Feszült izmok, fáradt szemek, ébredés utáni farkasétvágy, hónalj alatti duzzanatok, féloldali fejfájás, migrén, epekövek, székrekedés.

Alulműködési tünetei: kimerültség, általános fáradtság, idegi megerőltetés, félénkség, éber alvás, szédülés, fülzúgás, fájdalom a külső szemzugban, sok zsírszövet sovány koszt ellenére, fáradt lábak.

Májmeridián

A meridián iránya: A májmeridián a nagylábujj belső szélén kezdődik, a lábszár és a comb belső oldalán húzódik végig, lágyékhajlatig. Innen a has oldalsó háti részén folytatódik, majd a mellkasnál a hatodik bordaközi területen végződik.

A meridián feladata: A májmeridián a vér és az energia tárolásáért felelős, és a csit szabályozza, mivel a vér tisztulásához is hozzájárul. A májmeridián erősíti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Pszichikai síkon a haragot és a dühöt képviseli.

Kiegészítő meridiánja: epehólyag-meridián.

májmeridián

Túlműködési tünetei: gyakori dühroham, könnyen felforr, makacsság, türelmetlenül dolgozik, és könnyű kihozni a sodrából. Hisztéria, lúdbőr, mozgáshiány, rohamokban fellépő fejfájás, rossz emésztés, prosztata-, here-, petefészekpanaszok, túl magas cukor- és alkoholfogyasztás.

Alulműködési tünetei: erőtlenség, hiányzó döntőképesség, ingerlékenység, ingatagság, lényegtelen dolgokat túl komolyan vesz, szédülés, sárgás szemek, ágyba vizelés, gyors fáradékonyság.

Kormányzó meridián

A jang meridiánpólushoz rendelt kormányzó meridián a férfioldalunkat, a bennünk lévő férfit képviseli. Ha jin túlsúlyt állapítunk meg, egy kezeléskor vonjuk be a kormányzó meridiánt is. Más öngyógyító módszerek is alkalmazzák a kormányzó és a befogadó meridián kezelését. A csi-kung gyakorlatoknál például ezt a két meridiánt vizualizáció, képzelőerő segítségével erősítik. Egy másik energetizáló gyakorlat energiafelhúzással erősíti meg az elülső és a hátsó meridiánvezetékeket. Ez úgy történik, hogy a testtől körülbelül két centiméter távolságban, lentről felfelé simítják az energiát. Ez serkentőleg hat mind a két meridiánra.

A meridián iránya: A meridián a farokcsont alatt kezdődik, a gerincoszlopon halad a nyakszirtig, majd a koponya középvonalán a homlokig, az orron át a felső ajak közepén végződik.

kormányzó meridián

A meridián feladata: A kormányzó meridián a hat jang meridián fölé van rendelve, és a jang energiát szabályozza. A központi idegrendszerre gyakorolt erős hatása következtében minden testrészt és szervet irányít és harmonizál.

Kiegészítő meridiánja: befogadó meridián.

Befogadó meridián

A befogadó meridián a női oldalt képviseli, vagyis a bennük lévő nőt, ha jang túlsúlyt állapítunk meg, akkor kiegészítésként kezelhetjük a befogadó meridiánt, mely a jin energiapólushoz van rendelve.

A meridián iránya: A befogadó meridián a gátnál, a külső nemi szervek és a végbélnyílás között kezdődik, és az elülső középvonalon halad a hason, a mellkason keresztül, és a száj alsó részénél végződik.

befogadó meridián

A meridián feladata: Ez a meridián ellenőrzi a hat jin meridiánt, a jin energia tengerének is nevezik. A befogadó meridián irányítja a különböző jin szerveket: lép, hasnyálmirigy, máj, vese, tüdő és szív. Fontos az összes nőgyógyászati megbetegedés kezelésénél, mivel ez a meridián a befogadást szimbolizálja. Pszichikai síkon ezt a tulajdonságát csak a meridián kezelésével fejleszthetjük. A meridián fontos pontja a kebel palotája, szeretetpont, mely a csecsemőmirigyet aktiválja.

Kiegészítő meridiánja: kormányzó meridián.

Forrás: http://tgy-magazin.hu/szepseg/meridianok-2-resz

Megjelent a Természetgyógyász Magazin
XIV. évfolyam 9. szám
ában. Szerző: Bíró Ica