A hatha-jóga gyakorlásával kedvező élettani hatásokat fejthetünk ki a szervezetre:

  • javul a tartás, megerősödnek a mélyizmok
  • javul a testtudatosság, a mozgáskoordináció, az egyensúly
  • javul a keringés, a gyakorlat segíti a szív hatékony működését
  • az immunrendszer működése erősödhet
  • a hormon,- és idegrendszer kiegyensúlyozódik
  • javul a légzéskapacitás
  • javul a belső szervek működése, javul az anyagcsere
  • az elme lecsendesül, működése koncentráltabbá és hatékonyabbá válik

„A hatha-jóga elsősorban a testi egészséget szolgálja. A jógagyakorlatok hatása által megerősödik, tartóssá válik az ember egészsége, s még a várható élettartam is megnő. Aki rendszeresen jógázik, megerősíti egész szervezetét. Minden gyakorlat más és más szervek felé irányítja, tereli a vér áramlását, erősítve és megújítva ezáltal szerveinket. A stabil vérkeringés egyébként is nagy szerepet játszik egészségünk, közérzetünk alakulásában.

Az évek múlásával a has izomzata veszít rugalmasságából, a belső szerveket már nem képes megfelelően tartani, így azok lassan megereszkednek, egymáshoz nyomódnak.

Ezzel egyidejűleg a bordaközi izmokra viszont túlságos terhelés nehezedik, aminek következményei: gyomorfájás, hátfájás, egyéb panaszok lehetnek. A lábak sem menekülnek meg a terhelés következményeitől: fájdalmak, visszérbántalmak alakulnak ki.

A keringés és az anyagcsere élénkítése kiváló gyógymód emésztési zavarok ellen. Könnyebben megszabadulunk a szervezetünkben felhalmozódó mérgektől és salakanyagtó, ezáltal ellenálló képességük is megnő.

Sok jógagyakorlat kifejezetten a gerincre van kedvező hatással. Igen fontos része ez a jógának, hiszen az egyenes és rugalmas gerinc a megfelelő koncentráció és a teljes ellazulás alapfeltétele.

A gerinc természetesen csak egy része szerveztünk egészének. Egyelten testrészünk sem független a többitől, minden szervünk állandó kölcsönhatásban van egymással, a szervezetre gyakorolt minden hatás láncreakciókat vált ki.

A lelki vagy testi megterhelés például izom-összehúzódást okozhat, gátolva ezzel az izmok megfelelő működését, megbénítva az inakat és a szalagokat, rugalmatlanná, keménnyé téve az ízületeket.

A jóga azonban képes megszakítani az ördögi kört!”

Forrás: Kareen Zebroff: Jóga mindenkinek