Napüdvözlet

Napüdvözlet, vagy Szúrjanamaszkára egy olyan gyakorlatsor, amely felkészíti a testet az ászanák gyakorlására.

Minden egyes póz az előző ellentettje, ami azt jelenti, hogy a testet ellentétes irányban nyújtja, s a mellkast összehúzza, vagy kitágítja, ily módon szabályozva a légzést. Jótékony hatásai megmutatkoznak a napi gyakorlás által: rugalmassá teszi a gerincet és az ízületeket, a mozdulat és légzés összhangja által tisztító és energetizáló hatása van az egész testre.

A napüdvözlet lassabb és gyorsabb tempóban végezve 

szúrja namaszkára lassú ütemben végzett gyakorlása közben nagyobb hangsúlyt kap a légzés mélysége. A befogadó, intuitív női oldal fejlődik jobban, a tudat befelé irányul. Növekszik a pszichés egyensúly, csökken az agresszió és a szorongás. A gondolatok és az érzések kiegyensúlyozódnak. A stressztűrő és -feldolgozó képesség növekszik, hatására általános nyugalom következik be a tudatban. A lassabb gyakorlás a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja.

A paraszimpatikus túlsúlynak köszönhetően a szívfrekvencia csökken, a perctérfogat nő, így gazdaságosabbá és hatékonyabbá válik a szívműködés. A hosszan elnyújtott és kontrollált mozgásból adódóan megerősödnek a mélyizmok, javul a tartás, megszűnnek a tartáshibákból származó panaszok. Mélyebben megtapasztalhatók az átvezetések, vagyis a mozgás áldásos hatásai. A hosszabb és mélyebb légzés átszellőzteti a tüdőt, megtisztítja a léghólyagocskákat a pangó és elhasználódott gázoktól és friss, oxigénben gazdag levegővel tölti meg azokat.

A gyors mozgás a kifelé irányuló, elemző férfi oldalt fejleszti. A napüdvözlet ilyen módon való gyakorlása legyőzi és megszünteti az olyan letargikus állapotokat, mint például a pesszimizmus, a kedvetlenség és a lustaság. Életerővel, pozitív hozzáállással tölt fel. A szimpatikus idegrendszert stimulálja inkább. A légzés felületesebb és szaporább lesz. A szívverés gyorsul.

A gyorsabb tempó esetén jobban átmozgathatók az izmok és az ízületek. Sőt, azok rugalmasabbá és erősebbé válnak. A test erős, hajlékony és gyors lesz. Javul a mozgáskoordináció, az egyensúly, a test- és mozgástudatosság. Inkább a szervezet egészére hat, mintsem az egyes szervekre. Intenzíven beindul az energiaáramlás, a vérkeringés, de javul az anyagcsere, fokozódik az állóképesség is, és erősödik a szív.

forrás: https://jogapont.hu/a-szurja-namaszkara-dinamikaja/

Holdüdvözlet

A Hold a  HATHA jógában a THA. A passzív, a befogadó, a női energia. Az elengedés, az átadás, az önátadás tartozik ide. Érdemes ezeket a fogalmakat, érzelmeket tudatosítani a gyakorlás során.

A Holdhoz gazdag szimbólum anyag kapcsolódik, az élet természetes ciklusához és ritmusához kötődik. Jelképezi az anyát és a női princípiumot, de nemcsak nőknek szól.

A gyakorlatsor kevésbé élénkítő hatású, mint a Napüdvözlet, inkább segít befelé fordítani a figyelmünket. A test hőjének emelése nélkül képes az energia rendszerünk áthangolására.

A Hold energiájának természete nyugtató, ellazító, puha, gyengéd, hűsítő, a befelé fordulás energiája, fő természete a táplálás. A Holdüdvözlet gyakorlatsorával megérezhetjük ennek a minőségét.

A gyakorlatsor különösen javasolt idegrendszeri problémák, szorongás, álmatlanság, alvászavar esetén, valamint szabályozza a menstruációs ciklust.

Napüdvözlet

Holdüdvözlet

Földüdvözlet

Napüdvözlet és mantrák