A női hormonrendszer a Hold 29 napos ciklikusságát követi. A ciklus hormonális és idegi kiegyenlítésére és az egészség megőrzésére vagy annak javítására szolgálnak a női jóga ászanái.

A ciklust 4 szakaszra lehet osztani:

TAVASZ – menstruáció utáni, ovuláció előtti időszak

NYÁR – ovuláció

ŐSZ – PMS premenstruációs időszak

TÉL – menstruáció

Mind a 4 szakaszban más és más gyakorlatokkal tudjuk segíti egészségünk megtartását, vagy javítását. Nemcsak ciklusunkkal kerülhetünk összhangba, hanem a hold állásához is igazíthatjuk az ászana-gyakorlást.

HOLD

A telihold a bőség és teljesség szimbóluma. Ha ciklusunk teljes harmóniában van a holddal, akkor újholdkor van a menstruáció és teliholdkor az ovuláció. Ha fordítva van, akkor több PMS-tünetnek jelentkezhet. Az ettől eltérő menstruációs ciklust az ájurvéda (India tudománya) energetikai egyensúlyhiányra vezeti vissza.

Teliholdkor intenzív, dinamikus „nyár” típusú gyakorlással tudjuk a hold energiát leginkább kiaknázni, míg újholdkor több lazító, regeneráló ászanával mi magunk is felfrissülhetünk.

Miért szükséges a rendszeres gyakorlásra?

„ A Dél-kaliforniai Egyetem Orvosi karának preventívorvoslás-professzora kimutatta, hogy azoknál a negyven év alatti nőknél, akik legalább heti négy órát mozogtak a termékeny életszakaszuk során, 50 százalékkal kevesebb eséllyel mutattak ki mellrákot, mint azoknál akik nem mozogtak.”

TAVASZ – NYÁR

A ciklus első felében (a menstruációtól az ovulációig) az ösztogénszint és a tűszőérlelő hormon (FSH) emelkedik.

Szervezetünkre az ösztrogén fiatalítóan hat, javítja a hangulatot, az izmok rugalmasságát növeli. Szervezünk ovuláció idején és teliholdkor a legterhelhetőbb, ilyenkor érdemes az izmok nyújtására és erősítésére is energiát szánni.

TIPP: Fordított testhelyzetek és mély előrehajlások segítik a menstruáció utáni regenerálódást, és kiegyensúlyozzák a hormonszintet. Új erővel, energiával látnak el.

ŐSZ

A progeszteron termelés nő, hatására kicsit lassabbak és feszültebbek lehetünk.

A legelterjedtem PMS-tünetek: hangulatingadozás, ingerlékenység, összpontosításra való képtelenség, migrén, megnövekedett étvágy,  feszülő mellizmok. Azok az érzések jönnek ilyenkor a felszínre, amit a hónap során a felszín alatt, a tudatalattiban raktározunk.

TIPP: Babapóz csavarással segíthet a PMS-tünetek csökkentésében.

TÉL

Az aboriginal ausztrál kultúrában a menstruáló nőt szentnek tekintették, aki kapcsolatban álla szellemi birodalmakkal. Szerintük a menstruációs vérnek ereje van. A legtöbb tradicionális kultúra és világvallás erre az időszakra a nőnek elkülönülés javasol mindennapi teendőitől.

Megfigyelhetjük a női megérzésék, intuíciók erősödését ebben az időszakban, amit spirituális életünk fejlődésében is fontos szerepet játszhat. A hagyományok nemcsak a menstruáció alatt, de még utána is 4-5 napig elkülönülést javasoltak. Az elkülönültségnek nemcsak spirituális okai lehetnek, hanem egészségügyi okai is. A menstruáció alatt alacsony az ösztrogén és progeszteronszint, az immunrendszer sérülékenyebb így a nők egészségét is védi, ha a ciklus idején kíméletesen bánnak magukkal.

Az ájurvéda (indai ősi tudománya) szerint a menstruáció során méreganyagok is ürülnek a vérrel együtt. Ez a havi méregtelenítés, megújulás lehet az egyik oka annak, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Fél csésze vér és folyadék ürül egy hónapban, ami egy élet során kb. 30 liternyi mennyiséget jelent.

Miért fontos a női jóga?

Még 100 évvel ezelőtt egy nő akár 8-9 alkalommal is életet adott. Ami azt jelenti, hogy sokkal ritkább volt a rendszeres ciklus, hisz egy áldott állapotot és szoptatás időszakot követett egy másik.

A mai modern korban találkozunk ezzel a rendszeres hormonális ingadozással, felerősítve a stressz és helytelen életmód ártalmaival.

Ezek a tényezők mind hormonális kiegyensúlyozatlanságot  idézhetnek elő, ami nőgyógyászati és pszichés problémáknak lehet a táptalaja.

A ciklus és a hormonrendszer egyensúlyba hozására ad segítséget a hormonjóga és a női jóga. Rendszeres gyakorlással a nőgyógyászati panaszok esetén is segítséget adhatnak az ászanák. Ezek közül is kiemelkedő a női szervek egészségére gyakorolt hatása van a jógahídnak és a félgyertya-állásnak.

Forrás: B. Clennell: Nők jógakönyve