A női jógának több célja lehet. Ilyen a menstruáció kiegyenlítése, a termékenység fokozása, saját női minőség megélése, a holddal való kapcsolat, a belső erő megérzése, a ciklussal és önmagunkkal való harmónia kialakítása.

A női jógagyakorlatok olyan gyakorlatsorokból állnak, melyek hatást gyakorolnak a petefészek, hipofízis és pajzsmirigy működésére.

A női jóga minden korosztálynak javasolt, fiatal felnőtt kortól kezdve segít a ciklus harmonizálásában,  jótékony hatásai a menopauza idején is segítségünkre lehet.

“Az indiai eredetű ájurvédában a hormonok egyensúlyban tartása fontos szerepet játszik. Központi jelentőségű a méh ápolása, mivel ez irányítja a női hormonokat. A feladat az ájurvéda szerint nem az élet közepén vagy végén kezdődik, hanem már a serdülőkorban, és az egész életen át tart. Az ájurvéda a legnagyobb hangsúlyt a betegségmegelőzésre helyezi, ehhez fontos a kiegyensúlyozott életmód, amely segít megteremteni és megőrizni a test, a szellem és a lélek harmóniáját..”

Az alábbi cikket ajánlom a témában, forrás: http://tgy-magazin.hu/

A hormonjóga 7 gyakorlata

Keleti imatartás

Sarokülésben helyezkedjünk el a talajon. Előrehajolva homlokunkkal érintsük a talajt a térdünk előtt, miközben mindkét kar, amennyire csak lehet, előrenyúlik.

Jobb lábunkat nyújtsuk hátra, a jobb csípőízület lehetőleg maradjon minél közelebb a talajhoz. A bal térd szorosan a felsőtest alatt marad behajlítva. Mélyen, mint egy fújtató, hétszer be- és kilélegzünk. Érezzük, hogy belső energiánk az orrunk hegyétől a jobb petefészekhez áramlik. Az egészet megismételjük a másik lábbal is. Mindkét lábbal háromszor végezzük el a gyakorlatot.

Szupta Vadzsraszana (egyszerű gyémántülés)

Térdben felhúzott lábakkal hanyatt fekszünk, talpunk a talajon nyugszik, a keresztcsonti tájék alá párnát helyezünk, hogy a petefészkek környéke minél inkább nyújtott állapotban legyen. A lábszárak ezután keresztezik egymást, a térdekkel érintjük a talajt, mint törökülésben. Kezeinket összekulcsoljuk és karjainkat a fej fölött kinyújtjuk. Ismét kinyújtózunk, hétszer mélyen be- és kilélegzünk. Az életenergiát az orr hegyéhez, majd mindkét petefészekhez áramoltatjuk. A teljes gyakorlatsort háromszor ismételjük.

Haladóknak: Szupta Vadzsraszana (gyémántülés hassal)

Egyenes felsőtesttel térdelünk a talajon, lábunk oldalt behajlítva, a fenekünkkel az oldalt felhúzott két sarok között a földön. Kézzel a törzs mögött a talajon megtámaszkodunk. Lassan először a bal, majd utána a jobb könyökre ereszkedünk.A felsőtest és a fej óvatosan hátradől és megérinti a talajt, majd 5 másodperc pihenés következik. Karunkat a talajon a fej fölé nyújtjuk, a kezeket a fej felett összekulcsoljuk, közben a testünk nyújtózik. Ebben a testhelyzetben tizenötször mélyen be- és kilélegzünk. Közben az életenergiát először az orrunk hegyéhez és mindkét petefészekhez áramoltatjuk. Ezután lazítsunk a kinyújtott testhelyzeten, karjainkat nyújtsuk a magasba. Még egyszer normálisan beszívjuk a levegőt, ami után kilégzéskor a tüdőnket annyira kiürítjük, amennyire csak lehet. Hasunkat behúzzuk, a mellkast megemeljük, bordáinkat kitágítjuk. Ameddig csak lehet, ne szívjuk be a levegőt. Az egész gyakorlatot háromszor egymás után végezzük el.

Szthambaszana

Kényelmesen helyezkedjünk el hanyatt fekvésben. A lábunkat ne zárjuk össze, a karok kényelmesen, kinyújtva a törzs mellett pihennek, tenyérrel a föld felé. Mindkét lábat kinyújtva a magasba emeljük (gyertyaállás). Közben a lapockák szorosan a talajhoz tapadnak, a talpakat visszafeszítjük (nem spiccelünk!). Ezután térdben behajlítjuk mindkét lábat, és bal kézzel kívül átfogjuk a bal bokát. A bal combot a felsőtest felé húzzuk, a bal lábszár eközben felfelé néz, mint egy oszlop. Ezután a jobb lábat előrenyújtjuk úgy, hogy a sarkunk kb. 10 cm-rel a talaj felett lebeg. Jobb kezünket a jobb combra helyezzük. Ekkor fejünket kissé megemeljük a talajról. Hétszer mélyen be- és kilélegzünk. Kilégzéskor a bal combot minél szorosabban a törzshöz húzzuk, a lábszár továbbra is függőlegesen felfelé néz. Az életenergiát a bal petefészekhez irányítjuk. Kétszer ismételjük, majd visszatérünk a kiinduló testhelyzethez. Két perc pihenés után az egészet jobb lábbal megismételjük. Mindkét lábbal három-három sorozatot végzünk.

Dhanuraszana

Kb. 40 cm széles kis terpeszbe állunk. Kezeinket kinyújtott karral a hátunk mögött összekulcsoljuk. A felsőtesttel előrehajlunk, közben karjainkat magasba nyújtjuk. Hétszer mélyen be- és kilélegzünk. Háromszor végezzük ezt egymás után. Ezután hasalva, behajlított lábbal, a képen látható módon megfogjuk a bokánkat. Belégzéskor törzsünket és lábfejünket közelítsük egymás felé. Kilégzéskor ellazulunk. Ötször egymás után végezzük.

Mandukaszana

Térdben felhúzott lábakkal hanyatt fekszünk, talpunk kb. 30 cm-re egymástól a talajon nyugszik. A térdek érintsék egymást. A keresztcsonti tájék alá párnát helyezünk. Szemünket behunyjuk, és mélyen belélegzünk. Az életenergiát a petefészkekhez és a pajzsmirigyhez irányítjuk. Hatszor egymás után végezzük. Kis terpeszben állva a tenyereket a mellkas előtt egymásra helyezzük (imapozíció). Lassan ereszkedjünk guggolásba. E testhelyzetben maradva tizenötször mélyen be- és kilélegzünk, közben a farpofákat összeszorítjuk. Az életenergiát az orr hegyétől mindkét petefészekhez áramoltatjuk. Kétszer ismételjük meg.

Vilomaszana

Hanyatt fekvés felhúzott lábakkal, a lábfejek 20-30 cm-re egymástól a talajon nyugszanak. Kívülről mindkét bokánkat átfogjuk. Ha ez nem megy, a kezünket a bokánk mellett a talajon pihentetjük. E testhelyzetből kiindulva a medencét hétszer emeljük a magasba, majd eresszük vissza a talajra. Közben gerincünkkel végezzünk hullámmozgást: belégzéskor kezdjük megemelni a medencét, utána a derekat, és csak ezután a felsőtestet. Kilégzéskor fordított sorrendben engedjük vissza a testünket. A felemelt csípő mellett hétszer mélyen lélegezzünk be és ki. Ha ismét ellazultan a talajon fekszünk, az életenergiát irányítsuk az orrunk hegyéhez és a pajzsmirigyhez.

A petefészkek, a pajzsmirigy és a hipofízis harmonizálása

 • Feküdjünk lehunyt szemmel a hátunkra, az állunkat enyhén húzzuk be. Esetleg tehetünk egy párnát a fejünk alá.
 • 1-2 percen át lélegezzünk mélyen ki és be. Közben koncentráljunk a bal csípőízületünkre. Vegyünk mély levegőt, és érezzük, ahogyan a kilégzésnél a bal lábunkon át az ellazulás hulláma hagyja el a testünket.
 • Most koncentráljunk a jobb csípőízületünkre, vegyünk mély lélegzetet, és érezzük, ahogyan az ellazulás hulláma kiáramlik a jobb lábunkon át. 1-2-szer ismételjük meg.
 • Ismételjük meg ezt a légzést, miközben a jobb, illetve a bal lábunkba lélegzünk, és az energiát az ujjainkba áramoltatjuk. 2-2 alkalommal ismételjük meg mindkét oldalon.
 • Most koncentráljunk a fejünk búbjára (koponyacsakra). Vegyünk mély lélegzetet, és kilégzés közben engedjük, hogyegész testünkön át kiáramoljon belőlünk az ellazulás hulláma.
 • Ismételjük meg ezt a légzést, miközben arra gondolunk: egész testünk tökéletesen ellazult.
 • Megint dörzsöljük össze a tenyerünket, majd tegyük egy-két percre a nyakunkra, a pajzsmirigy fölé. Érezzük a jótékony hatású energiát.
 • Most dörzsöljük össze erőteljesen a két tenyerünket, amíg jól át nem melegszik. Utána tegyük a két kezünket a két petefészkünkre. Érezzük, ahogyan a melegítő energia a testünkbe áramlik.
 • Végül megint dörzsöljük össze a tenyerünket és utána tegyük egy-két percre a fejünkre, hogy harmonizáljuk a hipofízist.

Mulabandha: gátizomtréning jógával

A bandha olyan izom-összehúzódást jelent, amely energetizálásra és a szervek revitalizálására szolgál. A mulabandha javítja egészségi állapotunkat és energetizálja az urogenitális részeket, valamint jó székrekedés ellen.

 • Szívjuk be a levegőt és közben erősen húzzuk össze a gátizmokat.
 • Addig tartsuk meg a feszültséget, amíg csak tudjuk, majd kilégzés közben lazítsuk el az izmokat. A gyakorlatot többször ismételjük meg.