Testünk minden egyes nap méregteleníti szervezetünket a felhalmozott salakanyagoktól. A zöldségekben és gyümölcsökben található növényvédő szerek, és az élelmiszerekben található adalékanyagok megnehezítik, leterhelik a szervezet munkáját.

Ezért érdemes mind táplálkozással, mind jógagyakorlatokkal segíteni és fokozni a szervezet méregtelenítését.

A méregtelenítés a májon, a vesén, a bélrendszeren, a bőrön és a tüdőn keresztül történik. A méregtelenítés bevált módszerei közé tartozik a gyógynövényes méregtelenítés, a vízkúra, a teljes vagy  a részleges böjt.

Méregtelenítés jógával

A tápálékmegvonás mellett a jóga is számos emésztőszervre gyakorolt hatásával fejti ki többek között méregtelenítő hatását is.

A csavaró ászanák végzésével javul a vérellátása a hasüregi szerveknek. A hasüregi szervek nyomás alá kerülnek, ezáltal javul az anyagcsere, a kiválasztás, a hasnyálmirigy működése. Nő a máj glikogéntároló képessége. Jótékony hatással van a vegetatív idegrendszer működésére.

A fordított testhelyzeteknél a nyirokkeringés fokozódik, javul az immunrendszer működése, dinamikus gyakorlással pedig a toxikus anyagok a bőrön keresztül izzadással távoznak.

Ne feledkezzünk meg az érzelmi és gondolati mérgek hatásáról sem, melyet a jóga a koncentráció erejével, és energetikai hatásával szüntet meg életünkből.

5 ászana, mely segíti a méregtelenítést:

  • háromszögállás, kifordított háromszögállás (trikónászana, parivritta-trikónászana)
  • átforduló oldalsó szögtartás (parivritta-pársvakónászana)
  • széktartás csavarással (parivritta-utkatásana)
  • eke,- gyertya,- és halállás (halászana, szarvángásana, és matszjászana)
  • törzset elfordító póz (dzsathara-parivartánászana)