A csakrákban összegyűjtött és tárolt életenergiát az éteri levegőnél is finomabb halmazállapotú láthatatlan vezetékrendszer szállítja az egész testet behálózó meridián csatornáin keresztül. A meridiánok láthatatlan, éteri halmazállapotú energiavezetékek, melyek feladata a csi, a vitális életenergia szállítása és szétosztása szervezetünkben.

A meridiánok energiavezetékei megközelítőleg úgy hálózzák be testünket, mint ércsatornáink és idegpályáink. A csi a „szellemi” vér, mely úgy áramlik a meridiánokban, mint a vér az erekben. A meridiánok kölcsönös összefüggésben állnak a csakrákkal. Ha az energiaközpontokban csökkent vagy túlműködés jelentkezik, akkor a meridiánban is energiacsökkenés vagy fokozott működés érzékelhető. Tizenkét fő meridiáncsatorna van, melyek párban helyezkednek el, hat jin és hat jang, valamint a két fő vezeték, a befogadó és a kormányzó.

Mivel a tizenkét meridián és a két fő vezeték, a befogadó és a kormányzó egymással összekapcsolódnak, a meridiánrendszert szerteágazó hálózatként vagy csatornarendszerként is elképzelhetjük, melyben az életenergia zárt pályákon áramlik. Minden meridián egyszerre van kapcsolatban egy vagy több szervvel és a csakrákkal. Összeköttetést hozva így létre a láthatatlan életerő, a csi és a fizikai test szervei között. A finomenergia felvétele a csakrákon keresztül történik, és a meridiánvezetékeken szállítódik a test létfontosságú szerveihez.

Ha az energiafelvétel bármelyik pontján zavar keletkezik – alulműködés vagy túlműködés -, akkor a meridiánok speciális pontjain történő ráhatással gyógyíthatjuk testünket. Különleges technikákkal: akupunktúrával, akupresszúrával, reflexpontmasszázzsal hatékonyan kezelhetők az energiavezetékekben keletkezett rendellenességek. Mivel a meridiánok a fizikai test egészével szoros energetikai kapcsolatban vannak, testünk pedig lelkünkkel és szellemünkkel alkot közösséget, a különböző események és érzelmi ráhatások legyengíthetik vagy felerősíthetik testünk egészét.

Meridiánhálózat a testben

A kínai orvoslás szerint 59 mellékmeridián van a testben

Az indiai gyógyítók szerint viszont több százról, sőt ezerről is beszélhetünk. A meridiánvezetékek hivatottak arra, hogy a csakrákból az energiát szállítsák, oda-vissza keringessék. Mindegyik vezetéken vannak bizonyos helyek, érzékeny pontok, apró bemélyedések, melyek azt szolgálják, hogy akupunktúra- vagy akupresszúrapont-masszázzsal a csi-energiára hatással tudjunk lenni. Ezáltal egyben kezelni lehet a vezetékekben az energiaáramlás minőségét, és így a hozzá tartozó belső szervben lévő rendellenességeket.

A test meridiánjaihoz tartozó hat jin és hat jang szerv

Hat jin szervet neveznek meg a kínai gyógyítók. Ezek a test mélyebb rétegében találhatók. Feladatuk a test számára nélkülözhetetlen anyagok termelése, raktározása és szabályozása. A hozzájuk tartozó meridiáncsatornát ezekről a szervekről nevezték el.

Jin szerveink: tüdő, lép, hasnyálmirigy, szív, vese, máj és szívburok.

A jang szervekből is hat van, amelyek általában üregesek. A mozgással és a test anyagainak megváltoztatásával foglalkoznak, illetve a vízháztartást és a hőmérsékletet szabályozzák.

Jang szerveink: vastagbél, gyomor, vékonybél, húgyhólyag, epehólyag és a hármas melegítő, ami nem szerv.

A két fő irányító összefogó meridián elöl középen a jin befogadó és hátul középen a jang kormányzó. Minden meridiánvezetéknek van egy-két-órás időzónája ,amikor a legerőteljesebben dolgozik a hozzá tartozó szerv, ezt maximumidőnek nevezzük. Ez természetesen maga után vonja, hogy van olyan idő is, amikor ugyanez a szerv a legalacsonyabb intenzitással működik, ezt minimumidőnek hívjuk.

Időzóna-változásnál ezek az időpontok elcsúszhatnak, és felborulhat a szervezet biológiai egyensúlya. Az alvás és a bevitt tápanyagok minőségére, valamint az anyagcsere-folyamatra való tudatos, pszichés odafigyeléssel (salakanyagok rendszeres ürítése) visszaállíthatjuk a szervezet bioritmusát. A különböző légzőgyakorlatokkal, masszázzsal és testmozgással is segíthetünk visszabillenteni a szervezet erőegyensúlyát.

Minden meridiánunknak van egy kiegészítő meridiánja, mely az ellenkező pólust képviseli, így alkotnak egy teljes zárt energiakört, melyben egyenlő arányban oszlik meg a jin és a jang energia. Ha a meridiánhoz tartozó szervet kezeljük, akkor mind a jang, mind a jin meridián energetikai kezelését használhatjuk, mert egymás hatékonyságát növelik.

A tüdő meridián feladata:

A tüdőmeridián felelős a légzési energia képzéséért, a légzésért, a bőrért, a hajért. Pszichikai síkon a teljesítőképességet és a rátermettséget képviseli, az élet elfogadását és adását. Ha a meridián alulműködik, bánat és depresszió a következménye.

Kiegészítő meridiánja: vastagbél.

Energiapólusa: jin.

Tüdőmeridián

Túlműködési tünetei: egyenetlen légzés, asztma, feszítés a mellkasban, légcsőhurut, székrekedés, erős hang.

Alulműködési tünetei: életenergia-hiány, kevés kitartás, gyors kimerülés, gyenge hang, sápadt arcszín, érzékenység a hidegre, köhögés, légzési nehézségek, székrekedés okozta túlsúly.

A vastagbél meridián feladata:

A vastagbél-meridián a táplálék átalakításáért, közbenső tárolásáért és a kiválasztott salakanyagok továbbításáért felelős. Pszichikai minősége területén a nagyvonalúságot, a bizalmat, a tudatosságot képviseli.

Kiegészítő meridiánja: tüdőmeridián.

Vastagbél meridián

Túlműködési tünetei: állandó elégedetlenség, ezáltal kevés öröm, merev mimika, megfázások, herpesz, torokfájás, eldugult vagy folyó orr, orrvérzés, láz, szénanátha, bőrviszketés, allergiák, felpuffadt altest, székrekedés vagy hasmenés, aranyér.

Alulműködési tünetei: A minőségek mohóságban és gátlástalanságban nyilvánulnak meg. Könnyen csalódik. Függőségen él, döntőképesség és a pozitív gondolatok hiánya. Félelem a hidegtől, fagyoskodás, eldugult orr, szénanátha, allergiák, gyakori gyulladások, székrekedés, hasmenés, bélhangok.

A gyomor meridián feladata:

A gyomor-meridián a táplálék felvételéért és megemésztéséért felelős. A tápanyag tengerének is nevezik. A gyomormeridiánhoz a következő pszichikai tulajdonságokat kapcsoljuk: fogékonyság, megérzés, tapintat, félelem az újtól, a változástól.

Kiegészítő meridiánja: lép-, hasnyálmirigy-meridián.

Gyomor meridián

Túlműködési tünetei: mindig siet, túlórázik, gyakori megfázás, herpesz, merevség a vállakban, gyomortáji görcsök, hasfájás, székrekedés, menstruációs panaszok, étvágy nélküli evés.

Alulműködési tünetei: Állandó, könnyű fáradtság, sokat kell pihennie, gyakori ásítozás, félénkség, krónikus gyomorproblémák, gyomorsüllyedés, hideg érzés a gyomorban, petyhüdt izomszövet, rendszertelen étkezés.

A lép-hasnyármirigy meridián feladata:

A lép-hasnyálmirigy meridián a vérképzésért, a kötőszövetekért (cellulitisz) és a nyirokrendszerért felelős. Így kapcsolatban áll a hormonmirigyekkel, elsősorban a szaporítószervek mirigyeivel. A pszichikai minőségek közül a gondokkal, a tépelődéssel, a depresszióval van összefüggésben. A szellemi kimerültség és a mozgáshiány negatívan hat a lép-hasnyálmirigy meridiánra.

Kiegészítő meridiánja: gyomormeridián.

lép-hasnyármirigy meridián

Túlműködési tünetei: Félénkség, túlzott óvatosság, mindent megtart magának, erőtlenség, édesség utáni farkasétvágy, szomjúság, hajlam a túl sok evésre valódi éhség nélkül, hajlam a görbe hátra, idegesség okozta gyomorfájás, gyomorhurut, láz és sárgaság, tétova mozgás.

Forrás:http://tgy-magazin.hu/szepseg/meridianok-1-resz

(A cikk megjelent a Természetgyógyász Magazin
XIV. évfolyam 8. számában szerző: Bíró Ica)